Priorat – czerwone wina z Katalonii

Na obszarze DOQ Priorat wino uprawia się od pokoleń, chociaż jako region winny został zarejestrowany zaledwie w latach 80-tych ubiegłego wieku. Mimo, że młody, Priorat jest jednym z najbardziej znanych i cenionych hiszpańskich obszarów winnych, a pochodzące z niego butelki są stosunkowo drogie. W czym zatem tkwi sekret tej denominacji i czym się ona charakteryzuje?

Położenie Priorat

Priorat leży w głębi Katalonii, w prowincji Tarragona. W ramach hiszpańskiego systemu klasyfikacji obszarów winnych, jest jednym z zaledwie dwóch regionów wyróżnionych specjalną kwalifikacją DOCa – Denominación de Origen Calificada (kataloński skrót to DOQ). Drugim takim regionem jest Rioja.

Zasłużył na to między innymi dzięki wyjątkowemu położeniu. Tylko najbardziej strome tereny o najlepszym nasłonecznieniu i drenażu zostały wcielone do Priorat. Obszary o mniejszym nachyleniu należą już do odrębnej denominacji DO Montsant, która go okala.

 

doq doc priorat mapa do montsant

Mapa denominacji – Priorat leży w centrum (czerwony kolor). Dookoła niego znajduje się denominacja Montsant (beżowy kolor)

Terroir

Priorat swój wyjątkowy charakter zawdzięcza unikatowemu terroir (charakter miejsca pochodzenia) na jakim uprawiane są winorośle. Gleby występujące w regionie to ciemnobrązowy łupek pochodzenia wulkanicznego z połyskliwym kwarcytem przez lokalnych mieszkańców zwany llicorella. Dzięki niemu wina posiadają nuty mineralne. Można je wyczuć w winie jako smak lub zapach mokrego kamienia, gleby lub jaskini.

Priorat charakteryzuje silne nasłonecznienie, wysoka temperatura latem i chłodne zimy oraz stromo nachylone stoki. Te czynniki wpływające na uprawę winorośli sprawiają, że wydajność zbiorów jest dość niska natomiast owoce są nasycone bardzo skoncentrowanym sokiem. Opady w tym regionie są bardzo niewielkie a mimo to nie stosuje się sztucznego nawadniania. Dzieje się tak dlatego, że korzenie winorośli sięgają bardzo głęboko do wód znajdujących się pod ziemią i stamtąd czerpią potrzebną do rozwoju wodę.

garnacha w Priorat

Szczepy

Najczęściej występujące w regionie szczepy to garnacha, cariñena (znana także jako carignan, mazuelo i samsó),cabernet sauvignon, syrah oraz merlot. Garnacha (po katalońsku garnatxa, po francusku grenache) charakteryzuje się mocnym kwiatowym zapachem i jest uznawana za najbardziej typowy szczep dla tej denominacji. Dzięki obecności tej odmiany w winach z Prioratu są one bardzo aromatyczne.

DOQ DOC Priorat szczepy grona odmiany wino infografika

Charakter wina z Priorat

Gdy myślimy o hiszpańskich winach czerwonych, pierwsze skojarzenie to ciężkie mocno taniczne wina (jak Rioja, czy Ribera del Duero). Wina z Priorat również nie należą do najlżejszych, ale będą znacznie bardziej przystępne dla amatorów łagodnych win.

Są nadzwyczaj intensywne i skoncentrowane w smaku i aromacie. Wielu egzemplarzom służy leżakowanie w butelce, które pozwala spokornieć garbnikom i nadaje winu dodatkowej złożoności.

Wina z Priorat w smaku charakteryzuje:

  • wyraźna mineralność
  • mocno skoncentrowany aromat
  • wysoka zawartość alkoholu (ok 14,5 – 15,5 %)
  • nuty czerwonych owoców wywodzące się z gron Cariñena i Garnacha (te odmiany stanowią aż 2/3 nasadzeń w regionie)
  • nuty czarnych owoców, które zawdzięczamy Cabernet Sauvignon, Syrah oraz Merlot (francuskie grona dodawane do kupaży)

Poziom tanin różni się między konkretnymi winami i oscyluje pomiędzy profilem umiarkowanym a wysokim. Ma na to wpływ zróżnicowanie w kupażowaniu odmian każdego producenta oraz to jak długo wina leżakują w dębowych beczkach. W przypadku, gdy wino spędziło w beczce więcej czasu taniny będą łagodniejsze.

priorat - beczki z winem

Wina z Priorat zrobiły niesamowitą karierę w bardzo krótkim czasie. Na początku lat 90-tych nie słyszał o nich prawie nikt podczas gdy na końcu tej samej dekady należały do najdroższych win Hiszpanii. Dzięki współpracy lokalnych producentów ich denominacja jest niekwestionowanym fenomenem. Naprawdę warto poznać Priorat, który pokazuje inne oblicze czerwonych win hiszpańskich.