7 zasad jak przechowywać wino musujące

Obiegowa opinia głosi, że im starsze wino tym lepsze. Niestety, prawie 98% win nie nadaje się do przechowywania przez długi okres i powinno zostać spożyte jak najszybciej po zakupie.

W przypadku win musujących czas jest zdecydowanie ich wrogiem. Jak w takim razie przechowywać je by mimo upływu czasu zachowały swoje walory? Wiele zasad pokrywa się z ogólnymi wskazaniami odnośnie przechowywania wina, jest jednak kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę.

1. Trzymaj wino w chłodnej temperaturze

Wina najlepiej przechowywać w stałej temperaturze z przedziału 11°C do 14°C, z czego wina musujące będą czuły się lepiej w chłodniejszym zakresie tego spektrum. Dlatego długie przechowywanie wina musującego w lodówce ma na nie zły wpływ spłaszczając jego walory smakowe.

Lodówka ma jedynie zastosowanie przy chłodzeniu cavy lub szampana przed jego podaniem. Niestety, kompletnie nie nadaje się na przechowywanie długoterminowe ze względu na zbyt niską temperaturę.

2. Unikaj nagłych zmian temperatur

Jest to najważniejsza z zasad przechowywania wina. Wbrew pozorom istotniejsze dla zachowania walorów wina jest utrzymanie stałego poziomu temperatury, niż przechowywanie go w odpowiedniej temperaturze. Dla porównania więcej szkód wyrządzi fluktuacja w zakresie większym niż 3 stopnie, od przechowywania wina w stałej temperaturze z przedziału 15-20 stopni.

3. Dbaj o wilgotność powietrza

Wilgotność powietrza ma wpływ na wysychanie korka. Jeśli powietrze jest zbyt suche korek może wyschnąć i przestać chronić wino. Idealna wilgotność znajduje się w przedziale 60-70%, ale jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju pleśni, która zepsułaby wino. By utrzymać odpowiedni poziom wilgoci w piwniczce możesz postawić naczynie z wodą w pobliżu swoich zbiorów.

4. Chroń wino przed światłem

Wino lubi ciemność. W szczególności wino musujące jest podatne na negatywne działanie światła. Dlatego coraz więcej producentów cavy czy szampana decyduje się na przyciemniane butelki.

Przede wszystkim musimy unikać promieni UV, które szkodzą winu. Światło słoneczne jest znacznie gorsze niż domowa żarówka, jednak w miarę możliwości unikajmy jakiegokolwiek źródła promieniowania. Chociażby po to, by oszczędzać etykiety przed blaknięciem.

5. Zabezpiecz wino od wibracji

Są wina bardziej i mniej podatne na wibracje. Przykładowo czerwone wina z dużą ilością osadu zdecydowanie lepiej będą czuły się w pełni niezmącone. Wstrząsy są istotne szczególnie w ostatniej fazie przed podaniem wina. Z wiadomych powodów w przypadku wyrobów gazowanych nadmierne potrząsanie butelką nie jest wskazane.

Jest sporo polemiki na ile istotne są wstrząsy i czy faktycznie diametralnie wpływają na długookresowe przechowywania wina. Polecam jednak dmuchać na zimne.

6. Poziomo czy pionowo?

„Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne” (CIVC) sugeruje by przechowywać wina musujące na boku. Wtedy, tak jak przy winach spokojnych, chronimy korek przed wyschnięciem. Jest to jednak sprzeczne z najnowszymi badaniami, które zalecają trzymanie win musujących pionowo. Argumentują one, że ciśnienie wywołane przez zamknięty dwutlenek węgla chroni wino przed utlenianiem i zapewnia odpowiednią wilgotność.

Ja wyznaję trzecią szkołę – praktyczną. Póki nie mamy jednoznacznego werdyktu,  po prostu trzymajmy wina musujące w pozycji, która jest dla nas najwygodniejsza.

7. Jak długo przechowywać wino musujące?

Jak najkrócej. Wino musujące od zakorkowania nadaje się do spożycia. Starzenie wina musującego w butelce nie przyniesie nam żadnych korzyści. Na etykiecie butelki warto szukać daty disgorgement/degüelle (czuli usunięcia osadu z drożdży z wina). Chodzi o to by była jak najnowsza (idealnie tegoroczna). Jeśli takiej daty nie ma, a trzymamy butelkę vintage (rocznikowaną) i wiemy ile wino leżakowało to da się taką datę z pewnym marginesem oszacować. Czasami można ją również wydedukować po numerze serii na etykiecie.

W przypadku przytłaczającej większości win spokojnych możemy sobie pozwolić na przechowywanie go 3 do maksimum 5 lat. Wina musujące są jeszcze mniej tolerancyjne. Ich cierpliwość upływa w zależności od tego jak długo dane wino musujące leżakowało na osadzie. Im dłużej, tym dłużej „utrzyma” swoją zdatność do picia.

Dlatego nie powinniśmy trzymać młodych win musujących dłużej niż rok do półtora po zakorkowaniu. Reserva wytrzyma więcej – 2 do 3 lat, a gran reserva aż 5 do 6 lat. Pamiętajmy, że liczymy nie od daty zakupu, a od daty zakorkowania. Butelka od tej pory mogła na półce sklepowej spędzić już sporo czasu. A raczej nie zadbano w tym okresie o odpowiednią temperaturę i jej wahania, światło lub wstrząsy.

(Inne czynniki pośrednio powiązane z wyżej wymienionymi, które warto mieć na uwadze to bezpieczeństwo, silne zapachy, cyrkulacja powietrza i nadmierny hałas).

p1010609

2 uwagi do wpisu “7 zasad jak przechowywać wino musujące

Możliwość komentowania jest wyłączona.