Drink na lato – orzeźwiająca sangría de cava

Sangria jest świetna szczególnie w upalne dni. Doceniona przez turystów odwiedzających Półwysep Iberyjski zapada w pamięci dzięki swoim walorom orzeźwiającym. Katalończycy stworzyli własną odmianę tego typowo letniego napoju zastępując czerwone wino cavą. Jak przygotować sangrię na bazie cavy? Wbrew pozorom jest to naprawdę proste.

Nie ma jednego przepisu na sangrię z cavy. Jest natomiast zbiór zasad dzięki którym efekt końcowy będzie wyborny.

Wykorzystane owoce muszą być świeże
Podstawowe owoce to brzoskwinie i cytrusy. Reszta  dodanych owoców zależy tylko i wyłącznie od upodobań własnych. Pamiętaj jednak, że muszą to być świeże owoce, zapomnij o mrożonkach. Zwróć uwagę by nie były zbyt miękkie, szczególnie w przypadku gruszek, czy brzoskwiń. Najlepiej korzystać z owoców sezonowych dostępnych w danej chwili, np. truskawek.

Schłodź wszystkie składniki w lodówce przed przygotowaniem
Poza wstawieniem butelki cavy do lodówki by porządnie ją schłodzić, nie zapomnij o owocach. One także muszą być zimne, by trzymały niską temperaturę sangrii i były twardsze. Twarde owoce łatwiej się kroi oraz są bardziej estetyczne, dzięki temu nie będą rozpadać się w dzbanku.

Użyj wytrawnego młodego wina musującego
Nie musisz inwestować w drogie, długo dojrzewające wino. Młode cavy typu brut sprawdzą się doskonale, jako że są bardziej kwiatowe i owocowe w smaku. Ich zawartość cukru jest niska, przez co łatwiej jest utrzymać kontrolę nad poziomem słodkości drinka. Sangria z cavy, w przeciwieństwie do zwykłej sangrii ma też taką przewagę, że bąbelki pochodzą z naturalnej fermentacji, a nie z napoju gazowanego.

Kostki lodu muszą być jak największe, by wolniej się rozpuszczały
Unikaj kruszonego lodu. Drobne kawałki szybciej się rozpuszczają, co niepotrzebnie rozcieńcza sangrię. W miarę możliwości postaraj się by lód nie był stary, wtedy często przesiąka zapachami z zamrażalnika.

P1010244

Składniki sangría de cava według CAVATO:

  • 1 butelka wytrawnej cavy 0,75 litra
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 2 pomarańcze
  • 2 brzoskwinie
  • 1 cytryna
  • 1 kiwi
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • lód

P1010275

Sposób przygotowania:

  1. Obierz brzoskwinie oraz kiwi, potnij je w kostkę i włóż je do dzbanka
  2. Wyciśnij jedną pomarańczę i przelej sok do szklanki
  3. Drugą pomarańczę, bez obierania skórki, pokrój w połówki plasterków i dodaj do dzbanka
  4. Jedną połówkę cytryny wyciśnij do szklanki z sokiem z pomarańczy
  5. Drugą połówkę cytryny pokrój tak jak pomarańczę i dodaj do dzbanka
  6. Dolej do szklanki z sokiem 1/3 szklanki likieru
  7. Dodaj do szklanki cukru i porządnie wymieszaj
  8. Zawartość szklanki wlej do dzbanka
  9. Włóż laskę cynamonu do dzbanka
  10. Ostrożnie wlej całą butelkę cavy, mając na uwadze, że będzie się mocno pienić
  11. Delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i dodaj lodu

Korzystaliśmy ze specjalnego dzbanka do sangrii, który ma specjalne „wąsy” powstrzymujące składniki przed wpadaniem do kieliszka podczas nalewania. Oczywiście każdy dostatecznie duży dzbanek się nada, ważne by pomieścił wszystkie składniki.

P1010284

Pamiętaj, że sangrii z cavy wyjątkowo nie maceruje się tylko podaje od razu, by uniknąć utraty bąbelków. Zamiast likieru możesz użyć np. rumu, brandy, bądź ginu, lub pominąć ten krok w zupełności, by obniżyć poziom alkoholu. W naszym przepisie skorzystaliśmy z cavy różowej, gdyż nawiązuje do sangrii z czerwonego wina smakiem i kolorem. Natomiast, równie dobrze można posłużyć się cavą białą.

Sangria daje duże pole do personalizacji. Eksperymentuj, podmieniaj składniki by stworzyć swoją ulubioną wersję. Sangria jest napojem, którego naturalnym żywiołem są spotkania ze znajomymi i bliskimi w luźnej atmosferze. Zaskocz wszystkich swoją autorską sangrią z cavy!

P1010311