Do czego pasuje cava?

Cava jak i reszta win musujących jest kojarzona głownie ze świętowaniem. Cava to jednak znacznie więcej. Jest winem, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami, tworząc wyśmienite, a niekiedy zaskakujące połączenia. Do czego pasuje cava? Jakich połączeń należy się wystrzegać?

Jak smakuje cava

Smak ma dla każdego cechy indywidualne, jednak istnieje zbiór charakterystyk typowych dla cavy. Cava jest winem lekkim w piciu co zawdzięcza delikatności i stosunkowo niskiej zawartości alkoholu. Cechuje się również dość wysoką kwasowością oraz wyraźnie wyczuwalnym owocowym smakiem. Dłużej starzona przyjmuje wyraz drożdżowy. Zależnie od użytych szczepów oraz długości dojrzewania można wyróżnić następujące podstawowe nuty:

  • owoców cytrusowych (grejpfrut, cytryna, limonka)
  • jabłek (głównie zielonych)
  • ananasów i owoców tropikalnych
  • nuty drożdżowe (w cavach dłużej dojrzewających)

Dodatkowo, w cavach różowych lub blanc de noirs (czyli białych cavach produkowanych z ciemnych gron) można dodatkowo doszukać się smaku:

  • truskawek
  • i malin

Cava może też smakować mineralnie. Jest to spowodowane tym, że niektóre cavy produkowane w okolicy Penedes powstają z owoców rosnących na glebach wapiennych. Jeśli chodzi o zawartość cukru to cava z reguły jest winem wytrawnym (aczkolwiek dostępne są też słodsze warianty).

Cava i jedzenie

Cavę warto pić nie tylko jako aperitif. Cava będąc winem musującym o wyrazistej kwasowości pasuje do szerokiej gammy potraw. Stanowi świetną alternatywę dla znacznie droższego szampana. Lecz mimo wielu analogii posiada swój unikatowy charakter. Sprawdzi się idealnie nie tylko do klasycznych połączeń z owocami morza, ale również z mięsem czy potrawami orientalnymi.

Cava i owoce morza

Do tego, że cava pasuję wyśmienicie do owoców morza nie trzeba nikogo przekonywać. Ma to związek z faktem, że zarówno kwasowość jak i bąble z powodzeniem oczyszczą nasze kubki smakowe po każdym kęsie. Dzięki temu będziemy mogli jeszcze bardziej rozkoszować się smakiem potraw. Cava pasuje zarówno do ryb surowych jaki i wędzonych, smażonych oraz innych owoców morza. Zatem możemy popijać cavą wszelkiej maści ryby, sushi, kalmary, ostrygi, krewetki, mule i inne skorupiaki a nawet kawior.

Cava i kuchnia katalońska

Katalońska kuchnia regionalna jest odmianą kuchni śródziemnomorskiej. Od tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej, gdzie dominują pomidory, oliwki, oliwa, czosnek i świeże zioła, odróżnia ją dodatkowa obecność grzybów oraz wielu rodzajów wędlin takich jak kiełbasy fuet czy botifarra.

Wino i jedzenie z tego samego regionu niemal zawsze do siebie pasują. Jest to złota zasada parowania dań, która działa, ponieważ kuchnia lokalna jak i regionalne trunki rozwijały się wspólnie wzajemnie na siebie oddziałując. W przypadku potraw opartych na rybach i owocach morza trafnym wyborem będzie wybór białej młodej cavy. Zaś, w przypadku potraw z wieprzowiny lepszym wyborem będzie wino nieco bardziej złożone np. cava różowa lub dłużej dojrzewająca białą cava np. reserva lub gran reserva.

Ogólna zasada jest taka, aby dobierać bardziej złożone w smaku wino do potraw które również mają bardziej intensywny smak. Dzięki temu, smak wina nie zostanie zagłuszony przez potrawę.

Cava i potrawy tłuste

Cavę można z powodzeniem podawać do potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Kwasowość cavy będzie w stanie sprostać tłuszczowi zawartemu w daniu. Dodatkowo bąbelki w niej zawarte dodadzą potrawie świeżości i polotu.

Do dań tłustych dobierajmy wina o bardziej wyrazistej kwasowości takiej jak białe młodsze cavy. Ciekawym przykładem dania, które można spróbować z cavą są smażone placki z jabłkami. Inne bardziej typowe to smażone lub wędzone ryby, tłuste mięso np. żeberka wieprzowe czy pierogi z mięsem. Cava sprawdzi się też dobrze do lasagne i pizzy.

Cava i kuchnia azjatycka

Cava bardzo dobrze uzupełnia kuchnię azjatycką. Jako wino o wyraźnie owocowym smaku i dość niskiej zawartości alkoholu, będzie doskonale nadawać się do kuchni tajskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy chińskiej. Do takiego typu dań możemy rozważyć cavę nieco słodszą, czyli np. półwytrawne extra seco lub półsłodkie semiseco. Słodycz wina powinna złagodzić pikantność potraw. Dodatkowo łagodzącą role odegrają bąble zawarte w winie, dodając nieco świeżości. Kwasowość wina z kolei zbalansuje obecny w daniach tłuszcz.

Cava i potrawy słone

Cava dzięki swojej wyraźnej kwasowości, będzie też znakomicie nadawać się do potraw umiarkowanie słonych, gęstych lub bardzo bogatych takich jak sosy przyrządzone na śmietanie oraz wiele serów w szczególności twardy parmezan i miękka feta. Do cavy doskonale pasują też dojrzewające owcze i kozie hiszpańskie sery takie jak manchego czy majorero.

Ponadto, cava znakomicie komponuje się również z kuchniami pochodzącymi z ameryki łacińskiej oraz daniami tex-mex. Zatem śmiało można wybrać do obiadu lub kolacji butelka młodej owocowej cavy gdy zamierzamy przygotować empanadas lub burrito. Pamiętajmy, że aby złagodzić pikantność potrawy należy dobierać tym słodszą cavę, im bardziej pikantne jest danie.

Cava i dania kwaśne

Cava w połączeniu z daniami kwaśnymi sprawi, że wydadzą się bardziej słodkie. Dlatego w przypadku takich dań możemy spokojnie wybrać cavę nawet w wersji skrajnie wytrawnej brut nature / brut zero. Poprzez kwaśność potrawy mniej odczuwalna będzie wytrawność wina co dla wielu osób może być efektem pożądanym. Przykładami dań kwaśnych są sałatki okraszone winegretem, pomidory czy kapary a także inne marynowane w occie owoce lub warzywa.

Cava i desery

Jeśli chodzi o desery, cava w szczególnych przepadkach może okazać się doskonałym kompanem. Będzie dobrze współgrała z kruchym ciastem francuskim. Sami sprawdźcie, jak spodoba wam się połączenie musowania wina i kruchości ciasta. Co więcej, dobrze sprawdzi się też do ciast maślanych. Dzięki takiemu połączeniu będzie możliwe wydobycie głębszego profilu aromatycznego z serwowanego wina (czyli wyczucie nawet bardzo subtelnych zapachów ukrytych w kieliszku). Dobrą kompozycją smakową będzie też podanie cavy razem z owocami cytrusowymi, w tym przypadku połączenie będzie bazować na podobieństwie smaków, dlatego warto w tym przypadku wybrać młodą białą cave, której poziom kwasowości będzie zbliżony do tego zawartego w owocach.

 

Czego nie jeść z cavą

Gama potraw nadających się do parowania z cavą jest szeroka. Mogłoby się wydawać, że można ją wypić prawie do wszystkiego. Cava nie nada się jednak do potraw skrajnie wyrazistych, o nadzwyczaj intensywnym smaku. Jest ona winem dość lekkim i subtelnym i taka potrawa mogłaby ją łatwo zdominować. W efekcie cava wydałaby się płaska i bez wyrazu, czyli niemająca smaku.

Mimo, że słodka cava dobrze akompaniuje potrawy pikantne, unikajmy ich łączenia z cavą bardzo wytrawną. Brak jakiejkolwiek słodyczy w winie nie ułatwi nam stłumić pikanterii. Do cav wytrawnych nie należy też podawać słodkich deserów. Wino wyda się wtedy jeszcze bardziej kwaśne. Do deserów słodkich należy dobrać cavę o wyższej zawartości cukru np. słodkie seco lub półsłodkie semiseco. Wystrzegajmy się też łączenia cavy z gorzkimi jarzynami takimi jak brokuły, karczochy czy szpinak, które są z reguły ciężkie do parowania z winem. Przy takim połączeniu cava może zyskać niepożądany metaliczny posmak.

Cava uniwersalna

Cava, ze względu na swoje duże możliwości doboru do potraw, jest zdecydowanie winem uniwersalnym. Można ją podawać przed, w trakcie i po posiłku.

Oczywiście istnieją również potrawy, do których lepiej dobrać inne wino. Jednak uniwersalność cavy pozwala dobrać ją do szerokiego menu. Jest to szczególnie przydatne gdy zabieramy wino jako prezent do znajomych na obiad, a nie wiemy co będzie podane.