Więcej niż Gran Reserva, czyli „Cava de Paraje Calificado”

Dotychczas dzieliliśmy cavy na młodą, reservę i gran reservę. By wyróżnić naprawdę wyjątkowe butelki, władze apelacji D.O. Cava postanowiły wprowadzić nową kategorię „Cava de Paraje Calificado”. Stać ona będzie na samej górze piramidy ponad gran reservą. Obecnie jedna na 50 butelek cavy to gran reserva. W przypadku nowej kategorii Cava de Paraje Calificado mówimy o winach z jeszcze bardziej szczegółowej selekcji stanowiących czystą ekspresję swojego terroir (charakter miejsca pochodzenia).

cava de paraje calificado

z lewej nowo wprowadzona etykieta Cava de Paraje Calificado

Cava de Paraje Calificado – nowa wizytówka apelacji

Upraszczając – nowe oznaczenie jest odpowiednikiem wina „Single Estate” i „Single Zone” czyli pochodzącego z plantacji należących do producenta, znajdującego się na wspólnym obszarze i winifikowanego w miejscu pochodzenia (nie mylić z „single vineyard”, które oznacza wina pochodzące z jednej i tej samej plantacji). Jednak legislatorzy postanowili pójść za ciosem i butelki sygnowane Cava de Paraje Calificado spełniają wymogi jeszcze bardziej restrykcyjne.

Nowa kategoria została stworzona by pomóc w promocji cavy nie tylko jako tańszego i bardziej owocowego odpowiednika szampana, ale również by wyróżnić te wina, które stanowią wizytówkę apelacji. Już teraz sporo producentów wypuszcza butelki zasługujące na tytuł Cava de Paraje Calificado. Jednak dzięki nowym wymogom konsumentom będzie znacznie łatwiej takie wina zidentyfikować. Są to cavy wybitne, które reprezentując całą apelację podniosą jej prestiż i rozpoznawalność.

Co ważne nie wprowadzono odgórnej klasyfikacji producentów. W przeciwieństwie do wielu renomowanych regionów winiarskich na świecie to rynek będzie weryfikował popytem jakość win.

Cava de Paraje Calificado – wymagania dla producenta

Główne wymagania, by uzyskać kategorię Cava de Paraje Calificado, są następujące:

  • winorośl musi mieć co najmniej 10 lat
  • parcele, z których produkowana jest cava, muszą znajdować się w pobliżu bodegi
  • winobranie odbywać ma się ręcznie a grona mają dotrzeć w całości do bodegi
  • cavy muszą zostać wyprodukowane w ramach posiadłości producenta
  • okres dojrzewania na drożdżach minimum 36 miesięcy (czyli więcej o pół roku niż dolna granica dla gran reservy)
  • grona pochodzą z obszaru o maksymalnej wydajności 8000kg gron na hektar
  • maksymalna wydajność moszczu (świeżo wyciśniętego soku) na poziomie 0,6 hektolitrów na 100kg surowca – odpowiada to 48 hektolitrom soku z 8000kg gron
  • zarówno wino stanowiące bazę cavy (przed drugą fermentacją dającą bąbelki) jak i gotowy produkt musi przejść przez panel krytyków potwierdzających jego jakość
  • wina musza pochodzić z jednego rocznika (vintage)
  • i wiele innych…

Wszystkie cavy zasługują na naszą uwagę

Zachwycając się złożonością smaku i aromatu Cava de Paraje Calificado nie zapominajmy jednak, że młodsze butelki (joven, reserva i gran reserva) również zasługują na uznanie. Sporo jest okazji, jak luźne spotkanie ze znajomymi czy weekendowy piknik, gdzie orzeźwiająca i mocno owocowa młoda cava sprawdzi się rewelacyjnie. Piękno cavy leży w jej wszechstronności. Z łatwością znajdziemy momenty, które warto uczcić dłużej starzoną butelką.