Bierzo, czyli inne oblicze czerwonych win Hiszpanii.

Myśląc o współczesnym winiarstwie hiszpańskim należy wyzbyć się utartych stereotypów. Hiszpania to już nie tylko poważne, ciężkie wina czerwone. Kraj ten – szczycący się największym areałem winnym na świecie – skrywa przed nami jeszcze wiele sekretów. Ostatnio przedstawiliśmy sylwetkę galicyjskiego regionu Rías Baixas produkującego wybitne wina białe. Ale warto też wspomnieć o jej czerwonokrwistej sąsiadce – Bierzo – opisywanej jako Burgundia Hiszpanii.

Charakterystyka regionu

Denominacja Bierzo, leży na północnym zachodzie Hiszpanii, na granicy Galicji i Kastyli-León. Mimo, że winorośl pojawiła się tutaj już w czasach rzymskich, dopiero późniejsze wieki nadały uprawom większego znaczenia. Miało to związek z założeniem klasztorów gdzie mnisi wyposażeni w solidną wiedzę oraz niebojący się ciężkiej pracy zaczęli wytwarzać coraz to lepsze wina. Bierzo posiada naturalne predyspozycje do tego by powstawały tam jakościowe wina. Teren denominacji jest osłonięty pasmem górskim, posiada łagodny klimat oraz dobrze zdrenowane podłoże.

mapa Bierzo

Na przestrzeni ostatnich 20 lat popularność tego regionu systematycznie rośnie. Wina z D.O. Bierzo są aromatyczne, orzeźwiające i pełne. Stanowią alternatywę dla klasycznych ciężkich win Hiszpanii takich jak Rioja czy Ribera del Duero. Tutejsze wina są nadzwyczaj nowoczesne w swoim profilu – naturalną lekkość łączą z silnymi nutami owocowymi i wyraźną mineralnością. Mówi się nawet, że Bierzo to hiszpańska odpowiedź na Burgunda.

Szczepy Bierzo

W tramach tej denominacji do produkcji wina używa się kilku odmian gron, jednak lwia część areału przypada na czerwoną odmianę Mencia. Składa się ona aż na 74,5% upraw. Mencia to Bierzo – stanowi o korpusie i charakterze win z tego regionu. Drugą spotykaną tutaj czerwoną odmianą jest Garnacha Tintorera – krewniaczka Garnacha popularnej w katalońskim Prioracie, czy na południu francuskiej doliny Rodanu. Jednak jej udział to zaledwie 2% produkcji. Garnacha Tintorera w winach z Bierzo występuje głównie w kupażach. 

Białe szczepy to znane z Cherry grono Palomino (17%), jak również Godello (4%) oraz Dona Blanca (2,4%).

Do pozostałych uprawianych odmian należą nasadzenia eksperymentalne, przeważnie gron międzynarodowych (Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malvasía, Chardonnay, Gewürztraminer). Jednak korzystanie z nich jest silnie obostrzone prawnie. Przykładowo najpopularniejsza z nich Malvasia stanowi niecałe 0,1% łącznego areału. Dzięki tym ograniczeniom region może zachować swój oryginalny charakter.

Grona Bierzo Mencia Palomino Godello doña blanca Garnacha tintorera

Przekrój win z Bierzo

Mimo, że większość upraw zajmuje czerwony szczep Mencia, produkowane są tutaj wina zarówno czerwone, różowe jak i białe.

Czerwone wytwarza się głównie ze szczepu Mencia czasem kupażowane z Garnacha Tintorera. Główną cechą tych win jest ich intensywna barwa, aksamitny smak oraz eksplozja owocowego aromatu. Są znacznie bardziej przystępne niż poważne wina taniczne, jakie kojarzymy z czerwonym winem Hiszpanii. 

Różowe wina produkowane są w Bierzo ze szczepów Mencia, Garnacha, Godello, Dona Blanca oraz Palomino. W tym przypadku przynajmniej 50% wina musi pochodzić z grona Mencia. Te różowe wina są niezwykle świeże i owocowe, a ich kolor jest bardzo przejrzysty.

Do produkcji białych win używa się głównie szczepów Godello i Dona Blanca z dodatkiem Palomino i Malvasia w różnych proporcjach. Białe wina z tego regionu są rześkie, owocowe i dobrze zbalansowane.

Dlaczego warto sprobowac Bierzo?

Czerwone wina z Bierzo mogą służyć jako pomost i doskonały wstęp do eksploracji win z półwyspu Iberyjskiego. Pokazują jak wielorakie oblicze maja tutejsze wyroby oraz że warto zboczyć z ubitego szlaku.

Mimo wszystko, czerwone ciężkie petardy jak Rioja czy Ribera del Duero swoją powagą nie pasują do wszystkiego. Dlatego dobrze jest mieć w zanadrzu butelkę czegoś przystępniejszego. Szczególnie jak ktoś woli lekkie wina o owocowym charakterze. Na takie okazje wino z Bierzo jest jak znalazł.