Białe wino z ciemnych winogron? Wino na dziś #03

Intuicyjnie wiemy, że białe wino wytwarza się z jasnych winogron, a czerwone z ciemnych. Jednak czy tak jest na pewno? Świat wina jest pełen zaskoczeń, a jednym z nich jest wino typu Blanc de Noirs czyli białe wino z ciemnych winogron.

Blanc de Noirs, w tłumaczeniu „białe z czarnych”, jest określeniem białego wina wytwarzanego z ciemnych winogron. Jak to jest możliwe? Jedząc ciemne winogrona często nie zwracamy uwagi na to, że miąższ w środku jest jasny. By uzyskać białe wino z ciemnych winogron potrzeba delikatnej ręki. Starannie zebrane grona tłoczone są ostrożnie, a skórki szybko oddziela się od soku. Zapobiega to w dużej mierze przedostawaniu się ciemnego pigmentu do wina. Kolor takiego wina jest w konsekwencji biały i jedynie lekko zaróżowiony.

Określenie Blanc de Noirs odnosi się głównie do jasnych win musujących produkowanych z Pinot Noir, chociaż apelacje dopuszczają stosowanie innych gron. Samo Pinot Noir możemy kojarzyć z czerwonych win z francuskiej Burgundii.

P1010440

Pokrewnym pojęciem jest Blanc de Blancs, „białe z białych”, które określa białe wina zrobione z jasnych gron. W praktyce termin ten stosowany jest dla białych win musujących wytwarzanych z grona Chardonnay.

Czy wszystkie ciemne grona posiadają jasny miąższ? Niekoniecznie. Terminem teinturier (czyli „zabarwiony”, „splamiony”) nazywamy grona, których zarówno skórka jak i miąższ są ciemne. Niestety, odmiany o tej charakterystyce z zasady nie nadają się do produkcji wina, chociażby ze względu na zbyt wysoki poziom tanin.

P1010431

Notka smakowa

Jak przypadła nam do gustu, cava złożona w pełni z ciemnych gron Pinot Noir, Anna de Codorníu Blanc de Noirs?

Wygląd: kolor różowego złota, bardzo charakterystyczny. Daleko mu do koloru wina różowego, prędzej jest to typowa dla białego wina barwa z przebijającą się nutą łososiową. Bąbelki średniej wielkości.
Zapach: na dzień dobry witają nas czerwone owoce leśne – truskawka, poziomka i malina. Aromat przynosi nam na myśl słoik konfitur babci. Są to aromaty typowe dla Pinot Noir. Jednak w wariacji blanc de noirs znacznie bardziej subtelne. Na drugim planie przebijają się wonie fiołka i cytrusów.
Smak: po takim zdecydowanym wstępie zapachowym oczekujemy podobnych nut w smaku. Nic bardziej mylnego. Ta cava zaskakuje nas na języku dojrzałym czerwonym grejpfrutem. Wszystko to pointuje, jak na rodowodowe czerwone grono przystało, akcentem przyjemnej i lekkiej cierpkości.
Ogólne wrażenie: powiedzieć, że jest to ciekawy młody brut z białego wina musującego, to nic nie powiedzieć. Jest to cava niebywale ekscentryczna. Stoi na granicy między winem różowym, a białym, będąc jednocześnie w pełni wyjątkowa.

Na potrzeby tej cavy ciemne grona zbierane są pod osłoną nocy, by zachować ich świeżość i uchronić przed przedwczesną fermentacją oraz utlenianiem. Biorąc pod uwagę skomplikowany proces, którego wymaga tłoczenie białego wina z Pinot Noir, powstaje pytanie czy całe to przedsięwzięcie warte jest zachodu? Gdy zaskoczycie gości taką cavą i jej historią, jestem przekonany, że wszelkie wątpliwości rozmyją się w mgnieniu oka.

Cena: do 70 zł

P1010437 (1)