Bellini – klasyczny włoski drink z wina musującego

W 1951 roku Ernest Hemingway często spędzał długie wieczory w ulubionej weneckiej knajpie „Harry’s Bar”. Miał tam nawet swój własny stolik. Jednym z drinków jakie mu serwowano był tytułowy Bellini. To właśnie w tym lokalu kilka lat wcześniej Giuseppe Cipriani, założyciel „Harry’s Bar”, opracował słynny brzoskwiniowy drink. Różowa barwa napoju skojarzyła mu się z togą świętego z obrazu XV wiecznego weneckiego malarza Giovanni Bellini. Stąd też pochodzi jego nazwa – Bellini, czyli włoski koktajlowy klasyk.

Bellini Składniki

Składniki Bellini według CAVATO:

Klasyczne Bellini, takie jak podawano w „Harry’s Bar”, opiera się na prosecco. Jednak pragmatycznie rzecz ujmując każde rześkie i owocowe wytrawne wino musujące sprawdzi się tutaj doskonale. Dlatego ja skorzystałem z młodej cavy. W miarę możliwości użyjmy białych brzoskwiń, które są słodsze i mniej kwaskowate.

  • butelka 0.75 l wytrawnego prosecco, młodej cavy lub prostego szampana non vintage
  • 3-5 brzoskwiń (w zależności od rozmiaru i upodobań)
  • garść malin (alternatywnie syrop malinowy lub wiśniowy)

Sposób przygotowania:

Jest to naprawdę prosty w przygotowaniu koktajl, który wymaga bardzo niewielu składników. By cieszyć się Bellini postępuj następująco:

  1. Należy chłodzić wino musujące i brzoskwinie w lodówce przez około 3 godziny przed podaniem. Schłodzenie brzoskwiń pozwoli dłużej utrzymać temperaturę drinka na niskim poziomie.
  2. Pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki i wydryluj pestkę. Pamiętaj – nie obieraj ze skórki!
  3. W blenderze zmiksuj brzoskwinie na aksamitny mus – nie może być żadnych grudek!
  4. Gdy osiągniesz odpowiednią konsystencję brzoskwiniowego przecieru dodaj maliny (lub syrop) i zmiksuj ponownie by zbliżyć się do charakterystycznej różowej barwy Bellini.
  5. Najpierw rozlej mus do kieliszka – odpowiedni udział musu w koktajlu to od 1/3 do 1/4 (w zależności od upodobań).
  6. Bardzo delikatnie uzupełnij drink winem musującym, lejąc po ściance lub specjalnej skręconej łyżce – uwaga będzie się mocno pienić!
  7. Delikatnie wymieszaj, udekoruj i delektuj się legendarnym Bellini.

Powstało wiele wariacji na temat tego koktajlu – Puccini, Tintoretto, Mimosa, Rossini – można by wymieniać bez końca. Jednak w moim odczuciu nic nie przebije oryginału jaki popijał Hemingway w weneckim barze ponad 60 lat temu.

drink Bellini

drink Bellini