szczep rias baixas

Albariño z Rías Baixas – najlepsze białe wino z Hiszpanii?

Białym winom z południa Europy czasami brakuje rześkości, która gubi się wśród nut tropikalnych. Tak jednak nie jest w przypadku Albariño z Rías Baixas, jednym z najciekawszych białych win świata. Albariño zawdzięcza to między innymi wyjątkowemu atlantyckiemu mikroklimatowi, lecz to tylko jeden z elementów układanki.

Szczep albariño uważany jest za rdzennie hiszpański. Występuje w Galicji, na północnym zachodzie Hiszpanii. Jego nietypowy dla południa smak od dawna pobudza fantazje winomanów. Istnieje legenda, że został on przyniesiony przez mnichów pielgrzymujących do Santiago de Compostela i spokrewniony jest z nadreńskim Rieslingiem. Póki co, trudno tej teorii dowieźć (brak badań pokrewności genetycznej), jednak sam fakt, że łączy się albariño z tak charakterystycznym szczepem chłodnego klimatu świadczy o niezwykłości tego wina. Popularność tej denominacji systematycznie rośnie, a jej nazwę można wymieniać jednym tchem z takimi tuzami Hiszpanii jak Rioja, Priorat czy też Cava.

Zapamiętaj: Albariño to szczep, a Rías Baixas to denominacja czyli region, z którego pochodzi.

Albariño to szczep biały, którego owoce mają kolor złotawy, są niewielkie za to bardzo soczyste, z dużą ilością miąższu. Charakterystyczne jest również to, że grona albariño pokryte są dość grubą skórą, dzięki której owoce nie gniją mimo bardzo wilgotnego klimatu jaki panuje w Galicji. Oprócz wysokiej wilgotności Galicja charakteryzuję się dość chłodnym, jak na Hiszpanię, klimatem oraz wiejącym od Atlantyku wiatrem niosącym oceaniczną sól. Gleba na jakiej rośnie ten szczep to granit.

galicia

Galicja – ojczyzna Albariño z Rías Baixas

Jak smakuje i do czego pić Albariño z Rías Baixas 

W smaku albariño jest winem dobrze zrównoważonym z wyrazistą kwasowością i mineralnością. Świetnie nadaje się do owoców morza, w szczególności do skorupiaków. Wino to jest cieliste, aksamitne, ale i orzeźwiające. Można w nim wyczuć sporą dozę mineralności pochodzącej nie tylko z granitowej gleby ale i soli morskiej przyniesionej przez wiatr Atlantyku. Albariño dobrze znosi fermentację – bardziej dojrzałe wina mają zapach brzoskwiń i moreli.

Zasada, że wino dobrze pasuje do lokalnych potraw działa również w przypadku flagowego wina z Rias Baixas. Albariño będzie świetnie łączyło się z owocami morza takimi jak skorupiaki, kalmary, ośmiornice czy anchois. Mniej oczywistym ale równie trafnym połączeniem będzie podanie wina z iberyjską szynką czy szparagami.

Nie zatrzymujmy się jednak na tym, eksperymentujmy ze smakami. Ostateczną zasadą doboru wina do potraw są przecież gusta konsumentów. Moim ulubionym połączeniem dla tego wina jest włoski makaron z pesto. A z czym Wy lubicie pić Albariño?

Owoce morza i Albariño – sprawdzone połączenie